Stabilizálódni látszanak a lakáscélú ingatlanok árai Szlovákiában

Éves szinten még csökkentek, negyedéves összehasonlításban viszont már enyhén emelkedtek a lakáscélú ingatlanok árai Szlovákiában az idei év első három hónapjában, ami a korábbi, szinte folyamatos árcsökkenés után a lakásárak stabilizálódására enged következtetni.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) által kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint 2014 első negyedévének végére éves szinten 1,5 százalékkal csökkentek, az előző negyedévhez képest viszont mintegy fél százalékkal már emelkedtek a lakáscélú ingatlanok árai Szlovákiában. Mivel az országban 2008-tól a tavalyi év végéig - szinte folyamatos árcsökkenés mellett - átlagban több mint ötödével (21,2 százalékkal) estek vissza a lakáscélú ingatlanok árai, a most kimutatott trend, valamint az, hogy a lakásárak csökkenése a válság óta tavaly volt a legenyhébb mértékű (éves szinten 0,9 százalékot tett ki), a lakásárak stabilizálódására enged következtetni. Az NBS adatai szerint 2014 első negyedévének végén a lakáscélú ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára 1221 euró (megközelítőleg 373 ezer forint) volt, azaz mintegy 6 euróval több mint negyed évvel korábban. A szlovákiai lakáscélú ingatlanok átlagára a válság előtti, 2008-as ingatlan boom idején még a négyzetméterenkénti 1550 eurót közelítette. 

A lakások árai, mint hagyományosan, az idei év első három hónapjában is Pozsony megyében voltak a legmagasabbak, egy négyzetméter lakáscélú ingatlanért átlagban 1652 eurót (mintegy fél millió forint) kértek. Átlagban a legolcsóbban Nyitra megyében lehetett lakáscélú ingatlanhoz jutni, ott a négyzetméterenkénti átlagár 584 eurót (csaknem 180 ezer forint) tett ki a vizsgált időszakban. Bár Szlovákiában a lakásárak 2008 óta szinte folyamatosan csökkentek, a lakáshoz jutás - a még mindig viszonylag magas árak a nagy munkanélküliség és az egyes régiókban kifejezetten alacsony jövedelmek miatt - még mindig nehéz. A Postová banka - az MTI-nek kedden eljutatott - elemzése szerint a lakáshoz jutás esélye némileg javult az utóbbi években, de csak azok körében, akiknek a vizsgált időszakban sikerült legalább szinten tartaniuk a bevételeiket. Jelenleg egy átlagos bérű szlovák lakos teljes havi bére ráfordításával 0,67 négyzetméter lakást tud vásárolni.