Szárnyalt a lakásépítési ipar az Egyesült Államokban áprilisban

Hét és fél évi csúcsra emelkedett áprilisban a megkezdett lakásépítések száma és erősen megugrott a kiadott lakásépítési engedélyek száma is az Egyesült Államokban, ami reménykeltő jel a gazdaság számára a gyászosan sikerült első negyedév után.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint áprilisban éves szintre vetítve 1 millió 135 ezer lakásépítését kezdték el, ami 20,2 százalékos emelkedést jelent az előző hónap 944 ezres adatához képest. Az 1,135 milliós szám 2007 novembere óta a legnagyobb érték, a növekedés százalékos mértéke pedig 1991 februárja óta nem volt ilyen erős. 

A kiadott építési engedélyek száma havi összevetésben 10,1 százalékkal 1 millió 143 ezerre növekedett, ami 2008 júniusa óta a legnagyobb érték. Az engedélyek száma tavaly július óta folyamatosan egymillió fölött áll. Éves összehasonlításban a megkezdett lakásépítések száma 9,2 százalékkal, a kiadott építési engedélyeké pedig 6,4 százalékkal nőtt. A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy áprilisban éves szintre vetítve 1,02 millió lakás építése kezdődik meg, az építési engedélyek száma pedig 1,06 millióra emelkedik. 

Áprilisban évesített szinten 986 ezer lakás építését fejezték be, míg egy évvel korábban ugyanez a szám 826 ezer volt. A kedvező lakásépítési adatok éles ellentétben állnak a fogyasztás, az üzleti kiadások és a feldolgozóipar gyengeségével, amely arra késztette a közgazdászokat, hogy csökkentsék a második negyedéves gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzéseiket, és amely kételyeket vetett fel a kamatemelési ciklus idei megkezdésével kapcsolatban is.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.