Tavaly még veszteséges volt, idén várhatóan nyereséges lesz a FHB bankcsoport

Az FHB Bankcsoport nemzetközi számviteli szabványok (IFRS) szerinti konszolidált, adózás utáni vesztesége 2015-ben 10,5 milliárd forint volt, az idén azonban várhatóan már nyereséges lesz a bankcsoport - hangzott el az FHB Jelzálogbank Nyrt. csütörtöki éves rendes közgyűlésén.

A közgyűlésről kiadott közlemény szerint a bank nem fizet osztalékot a részvényeseknek. A bankcsoport a tavalyi kedvezőtlen eredményét elsősorban a nettó kamatbevétel jelentős visszaesésével, illetve a pénzügyi műveletek - kamat- és árfolyamszintek alakulása miatt jelentkező - negatív hatásával indokolta. A banki különadó 2,8 milliárd forintos éves összegén túl az eredményt rendkívüli tételként a nem áthárított tranzakciós illeték is terhelte. A rendkívüli tételektől megtisztítva adózás után a veszteség 4,0 milliárd forint lett volna. 2014-ben adózás után 16,2 milliárd forint volt a bankcsoport vesztesége.

A mérlegfőösszeg az elmúlt év végén 744,82 milliárd forint volt, tavaly 3,2 százalékkal csökkent. A bankcsoport kamatbevételei az elmúlt évben 25,3 százalékkal 41,16 milliárd forintra csökkentek, a nettó  kamatjövedelem még ennél is jobban, 29 százalékkal 14,6 milliárd forintra esett vissza. Az elmaradás elsősorban a hitelkamatok csökkenéséből adódott, részben az alacsony kamatkörnyezet, illetve az elszámolási és fair bank törvény végrehajtása okozta. Az átlagos mérlegfőösszegre vetített nettó kamatrés 2015-ben 1,93 százalék volt, amely az előző évhez képest 8 bázispontos csökkenést mutat.

A 2015. évi nettó díjbevétel 7,3 milliárd forintot ért el, ez 29,3 százalékkal magasabb, mint a 2014. évi. A 2015. évi díjbevétel 8,59  milliárd forint volt. A működési költségek 2015 során 18,8 milliárd forintot tettek ki, ami az előző évhez képest 13,0 százalékos emelkedés. A növekedés elsősorban a banküzemi és az üzleti tevékenységgel kapcsolatos költségek növekedéséből származott. Az FHB Csoport működését 2015-ben a hitelezés élénkülése, az elszámolás és forintosítás végrehajtásához kapcsolódó feladatok, valamint a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetéhez való csatlakozás határozták meg.

A lakossági üzletágban a kulcstermék a lakáscélú hitel volt, ennek folyósítása meghaladta a 11,7 milliárd forintot és a teljes lakossági hitelfolyósítás több mint felét jelentette. A lakossági jelzáloghitel folyósításokból a bank piaci részesedése 4,4 százalékot ért el. Az FHB Csoport 2015. június 30-tól az elsők között tette ügyfelei számára elérhetővé az új, korábbinál szélesebb kört érintő családi otthonteremtési kedvezményt (csok), amelynek sikere hozzájárult a lakáshitel folyósítások növekedéséhez.

A vállalati szegmensben 43,9 milliárd forintos kihelyezés valósult meg, amelyhez hozzájárult a jegybank növekedési hitelprogramjában megvalósított 11 milliárd forintot meghaladó folyósítás is. A bank 2015-ben is kiemelt figyelmet fordított a problémás hitelek kezelésére és az otthonvédelmi programokban való részvételre. Ennek eredményeként a problémás hitelek aránya az év végére 14,7 százalékra mérséklődött. A bank közgyűlése felhatalmazta az igazgatóságot, hogy a hitelintézet alaptőkéjét névértéken legfeljebb négymilliárd forint összegben felemelheti. A mostani felhatalmazás a határozat keltétől számított kettő évig terjedő időtartamra szól, de közgyűlési határozattal megújítható.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.