Több fronton is élénkülhet idén a lakáspiac

Több fronton is élénkülhet idén a lakáspiac az FHB Jelzálogbank Nyrt. szerint, a lakások iránti kereslet növekedése és a lakásárak emelkedése, valamint a kínálat késleltetett bővülése várható.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott előrejelzés szerint a lakásárak 2016-ban tovább emelkednek, az országos FHB Lakásárindex idén elérheti a 2008 első negyedévében mért eddigi maximális 200,7-es értéket, a tavalyi 193,6-ról. Az FHB szerint az elmúlt évek stabil gazdasági növekedése erős alapot jelent a lakáskeresletnek. Az alacsony kamatkörnyezet a hitelezésre hat kedvezően, tavaly jelentős bővülés látszott a kihelyezett lakáshitelek összegében, 2015. harmadik negyedévétől kezdődően az új hitelek összértéke rendre meghaladja a havi 30 milliárd forintot. 2016-ban további hitelezési bővülés várható, ami a lakások iránti kereslet további emelkedését eredményezheti. Tavaly sokan vásároltak - akár hitelből - befektetési céllal lakást, bizonytalan ugyanakkor, hogy jelenleg még mekkora befektetést kereső likvid vagyon keresi a helyét.

Az otthonteremtési támogatás struktúrájának változása kifejezetten az új lakások iránti keresletet növelheti, ami áremelkedést eredményezhet. A használt lakások szintén drágulhatnak, bár a korábbinál kisebb mértékű, 5 százalék alatti árnövekedésre számítanak az FHB elemzői. A kínálat bővülését segítheti a lakásépítések és lakásértékesítések áfájának csökkenése. Az összegzés szerint már tavaly is számottevően, országos szinten mintegy 30 százalékkal, Budapesten pedig 72 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. v A hitelintézet megjegyezte ugyanakkor, hogy az új lakások számának növekedése valószínűleg idén még csak kevéssé jelenik majd meg a statisztikákban, azok nagyobb számban és szélesebb elterjedésben főként majd 2017-ben készülhetnek el.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.