Újabb lakáskoncepciót készített a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület

Otthonteremtés 2015. címmel javaslatcsomagot állított össze a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE), amelyben egyebek mellett arra tesznek javaslatot, hogy a lakások energiahatékonysági felújításra is jusson uniós forrás, a lakásépítés áfáját csökkentse az állam, az energiahatékony építésnél pedig kompenzálja is azt a szocpol támogatással.

A szerdán az MTI-nek is eljuttatott koncepcióban megismétlik, számításba véve, hogy 10 ezer lakás felépítése mintegy 44 ezer embernek ad munkát, és ma legalább évi 30 ezer lakás felépítése hiányzik, a kívánatos építési szám több mint 120 ezer új munkahelyet jelente. Az építőipari munkalehetőség csökkenti a közfoglalkoztatottak számát is - áll a koncepcióban.

A lakásépítésekre elsősorban nem a lakásszám növelése, hanem a lakásállomány minőségi megújítása miatt van szükség. A felújítások és a helyettesítő új építések egyaránt fontosak. A KSH által kimutatott "nem lakás célra" használt lakások nemcsak üres lakásokat jelentenek, hanem irodákat, üdülőket, feketén kiadott, valamint elhagyott és lakhatatlan lakásokat is. Ezeknek a lakásoknak a nagy része rossz állapotú, jórészt gazdaságosan fel sem újítható. 

Külföldi példát nézve - lakosságarányosan - Ausztriában ötször annyi lakás épül, mint Magyarországon, ahol tavaly mindössze 8358 új lakás készült el. Az, hogy tavaly a használt lakás piacon 100 ezer adás-vétel történt, a fizetőképes kereslet élénkülését jelzi. Állami ösztönzéssel, nemcsak a használt lakások adás-vétele növekedne, hanem a lakásépítések száma is - érvel a TLE, hozzátéve: nagyobb eséllyel Magyarországon képzelnék el a jövőjüket és nagyobb arányban családot is előbb alapítanának a fiatalok, ha támogatást kapnának a lakhatásuk megteremtéséhez.

Ismét szorgalmazzák azt is, hogy a lakásfejlesztési politika kiszámíthatósága érdekében jöjjön létre a lakásépítésekkel és lakásfelújításokkal foglalkozó központi hivatal vagy felügyelje a területet kormánybiztos.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.