Az Erste Bank Hungary 31,6 milliárd forint nyereséget ért el az első félévben

A tervezettnél is jobb, 31,6 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el az első fél évben az Erste Bank Hungary a lakossági hitelfolyósítás növekedésének, az erősödő vállalati üzletágnak, a bankadó csökkentésének és a kockázati jóváírásoknak köszönhetően - mondta Jelasity Radován az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója az első féléves eredményeket bemutató sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Egy évvel korábban, 2015. első fél évében 10,817 milliárd forint vesztesége volt a banknak. Az elnök-vezérigazgató szerint az idei növekedés alapja a javuló gazdasági környezet, az ebből következő lakossági fogyasztás és beruházás növekedése, valamint a tisztuló hitelportfolió. Az elnök-vezérigazgató ismertette, az Erste Bank Hungary anyabankja, az Erste Group féléves eredménye 841,7 millió eurót tesz ki, aminek a magyar bank 100 millió euró körüli eredménye mintegy 12 százalékát adja. Mint mondta, most Magyarország pozitív szempontból lepte meg a piacokat.

A bank a lakossági hitelállomány jelentős növekedésével számol, 650-700 milliárd forint kihelyezésére számítanak éves szinten, ami mintegy két és félszerese a 2013-asnak, azonban kevesebb, mint a fele a 2007-esnek - mondta. Hozzátette, hogy további növekedési potenciált látnak a területen, és megjegyezte azt is, rengeteg fék van a rendszerben a lakosság, a bankok és a jegybank részéről is, nehogy túlfusson a hitelezés a kelleténél.

Lassult a vállalati hitelállomány csökkenése, a teljesítő hiteleknél már növekedés indult az Ersténél - mondta. Hangsúlyozta, hogy a teljes hitelállomány csak a nem teljesítő hitelek leépítése miatt csökken. A közreadott sajtóanyag szerint a teljes hitelállomány 1087 milliárd forintot tett ki az első fél évben a tavalyi 1218 milliárd forint után. Jelasity Radován elmondta, ezen belül a vállalati teljesítő hitelek 305-ről 318 milliárd forintra nőttek az utóbbi hat hónapban, a teljesítő lakossági hitelek is nőttek, az első fél évben 617-ről 619 milliárd forintra. Nagy kihívás volt ez az eredmény a devizahitelek előtörlesztése és a lejárat előtti visszafizetése miatt az Ersténél, amely a múltban a legnagyobb devizahitelező volt - jegyezte meg.

A bank az első fél évben 52 milliárd forint működési bevételt ért el, aminek nagy része (27,9 milliárd forint) nettó kamateredmény, de nőttek a nettó díj- és jutalékbevételek is - ismertette. Kiemelte, 26,8 milliárd forintos pluszt jelentettek a rendkívüli kockázati jóváírások, mivel javultak a kockázati profilok, sok ingatlant értékesítettek könyvérték felett, szinte kizárólag nem teljesítő vállalati és ingatlanhitelekről van szó. Kitért arra, hogy a Citibank hitelkártya-értékesítéssel foglalkozó ügynöki hálózatának februári átvétele után megindult a repülőtéren és egyes bevásárlóközpontokban is az Erste hitelkártyák értékesítése. Mint mondta, büszkék arra, hogy elsőként sikerült bejegyezni az Erste jelzálogbankját, miután megkapták az összes engedélyt hozzá. A kötvénykibocsátási programon jelenleg is dolgoznak, engedélyezés alatt van - mondta.

A két éve indított Agrár Kompetencia Központnak 14 százalékkal nőtt az ügyfelek száma, a nyújtott hitel összege 21 százalékkal bővült. Úgy vélte, a második fél évben tovább sikerül a hitelezést növelni a magasabb ügyfélszám miatt. A bank Magyarország iránti hosszútávú elkötelezettségét mutatja, hogy bevásárolta magát a Budapesti Értéktőzsdébe (BÉT), 2,3 százalékos kisebbségi részvénycsomagot vett az ING Banktól - mondta, hozzátéve, hogy stratégiai befektetésként tekintenek a BÉT-re. Kitért arra is, hogy júniusban aláírták az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) és a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt-vel a keretmegállapodást az Erste Bank Hungary Zrt-ben történő 15-15 százalékos tulajdonrész-vásárlásáról. A tranzakció zárására a következő hetekben várható - tette hozzá.

Harmati László lakossági vezérigazgató-helyettes szerint kezd magára találni a piac, aktívabb bankolási szokások, erőteljesebb hitelfelvételi kedv, és nagyon magas megtakarítási ráta mellett tud nőni a piac. Ez a bankok számára ideális környezet, mivel hosszabb távra lehet tervezni a növekvő megtakarítások és hitelpiac, diverzifikáció miatt, gyakorlatilag valamennyi szegmensben masszív növekedési lehetőséget látnak - fejtette ki. A teljesítő hitelállományok növekedését lakossági oldalon a fogyasztási hitelek húzzák, masszív fogyasztási kereslet van, ami látszik a gazdasági növekedésben is. Erőteljesen nő a kereslet a gépjárműpiacon, a tartós fogyasztási eszközök piacán és a lakossági fogyasztás egészében, elsősorban a reálbérek folyamatos növekedésének köszönhetően. Hozzátette, a lakáspiaci tranzakciók számának növekedése még mindig elmarad a válság előttitől, bár az elmúlt évek mélypontjához képest látványos.

A fogyasztási hitelpiac legnagyobb része, a személyi kölcsönök nőnek jelentős mértékben, itt 2-3 éven belül el lehet érni a válság előtti szintet - vélekedett. A jelzálogpiacon nem vár a vezérigazgató helyettes a válság előttihez hasonló, "túlfűtött" folyósítási összegeket, de az akkori szint (évi 1400-1600 milliárd forint) 50-60 százalékát el lehet érni, ehhez viszont hosszabb idő kell. Kitért arra is, hogy először 2016-ban fordult elő 2012 óta, hogy nőtt a szektorban a lakossági bankszámlák száma. Szintén az idén fordult elő először az elmúlt 4,5 évben, amikor nőtt a hitellel rendelkező ügyfelek száma, elsősorban a fogyasztási hitelkereslet bővülése miatt. Évről évre nő a belföldi bankkártyás vásárlások száma,idén évi 25-30 százalékos növekedést vár a bank - mondta. A hitelkártya-piacról elmondta, az Erste részesedése valószínűleg a duplájára fog nőni a jelenlegi 10 százalékról a Citi akvizíciójának köszönhetően.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.