Kevesebb új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban májusban

A vártnál nagyobb mértékben csökkent az új lakások eladása az Egyesült Államokban májusban.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölt jelentése szerint havi bázison szezonális kiigazítással 6,0 százalékkal csökkent az új lakások értékesítése, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 551 ezerre csökkent az egy hónappal korábbi - több mint nyolcéves csúcsot jelentő - 586 ezer után. Elemzők 560 ezres számot vártak májusra. Éves összevetésben viszont 8,7 százalékkal több újonnan épült lakást értékesítettek az Egyesült Államokban az év ötödik hónapjában. Tavaly májusban 507 ezer volt az újlakás-eladások évesített darabszáma.

Az új lakások átlagára idén májusban 358 ezer 900 dollár volt, 5,31 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A 290 ezer 400 dolláros mediánár 1,04 százalékos éves növekedést takar. A májusi újlakás-eladások ütemével számolva 5,3 hónapra lenne elég lakás a kereslet kielégítésére az előző havi 4,9 hónap után. Általában hat hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly fenntartásához. Bár az új lakások értékesítése az összes lakáseladásnak nagyjából 10 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt. Emellett növeli a keresletet az építőipari anyagok iránt, a fogyasztók többet költenek tájépítésre és egyéb szolgáltatásokra.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.