LMP: vonják vissza az otthonteremtési közösségekről szóló törvényt

Az LMP az államfő által az Országgyűlésnek visszaküldött nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvény visszavonására szólítja fel a kormányt, mert a párt szerint az az emberek becsapására épül, az alacsonyabb jövedelműekkel fizettetné meg a magasabb jövedelműek lakásvásárlását.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes keddi, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: az előterjesztés nem szolgálja a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője által abban vázolt célokat. A tagjait licitálás vagy sorsolás sorrendjében pénzhez juttató közösségek létrehozása szerinte nem lendíti fel az építőipart, és nem könnyíti a lakásvásárlást sem. Utóbbi célt a politikus szerint a munkabérek radikális emelésével lehetne elérni, a Fidesz azonban ehelyett "őrült tempóban folytatja a társadalom szétszakítását", a nok-kal és a csok-kal pedig azt ismeri el, hogy bérből Magyarországon nem lehet lakáshoz jutni. 

Az LMP alaptörvényben rögzítené a lakhatás jogát, és érdekeltté tenné az üresen álló ingatlanok tulajdonosait azok bérbe adásában. A jogszabályt két hete - kivételes eljárásban - fogadták el a képviselők a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal javaslatára, ám azt az államfő megfontolásra visszaküldte a Háznak. 

Áder János visszaküldő levelében azt írta: támogatandó célkitűzés a családok otthonteremtési lehetőségének bővítése állami támogatással, ám ennek végrehajtása áttekinthető, a folyamatban résztvevőknek megfelelő garanciákat biztosító szervezet kialakítását igényli, a működés szigorú hatósági felügyelete mellett. Álláspontja szerint a törvény nem felel meg ezeknek az elvárásoknak, mert tisztázatlan és ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz a nok és a közösséget működtető, annak vagyonát kezelő szervező jogállásával, szervezetével és működésével kapcsolatban.

#

Egyedi, személyre szabott lakáshitel ajánlat. Felpörgött a lakáspiac, azonnal elkelnek a legjobb lakások?! Miért menne el álmai mellett? Valósítsa meg álmait lakásvásárlási és szabad felhasználású FORINT hitellel! További részletek.